Haber

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Ortak Zirve Deklarasyonu açıklandı: (3)

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Ortak Bildirgesi’nde Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, İsrail’in kimyasal silah kullanımını araştırmak üzere davet edilmiş ve yardım konvoylarının Gazze’ye zorlanması talep edilmişti.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Ortak Zirvesi sonrasında, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği üyesi ülkelerin devlet ve hükümet liderlerinin üzerinde mutabakata vardığı ortak deklarasyonda, Filistin devletinin yeniden kurulması gerektiği belirtildi. Filistin halkına karşı işlediği suçların sorumlusu. Siyasi girişimlerinin desteklendiği kaydedildi.

Dışişleri bakanlarına siyasi süreci başlatma yetkisi verildi

Gazze’deki savaşın sona erdirilmesine yönelik kabul edilen uluslararası şartname çerçevesinde Suudi Arabistan’ın yanı sıra Ürdün, Mısır, Katar, Türkiye, Endonezya ve Nijerya dışişleri bakanları da İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği üyesi ülkeler adına kalıcı ve kapsamlı barışın sağlanması. önemli ve gerçek bir siyasi süreci başlatmak için uluslararası eylemde bulunma yetkisine sahipti.

Tüm İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği üyesi ülkelere “sömürgeci işgal otoritelerinin insanlığa karşı işlediği suçları durdurmak için alınabilecek her türlü diplomatik, siyasi ve hukuki tedbirleri uygulamaya” çağrılan bildirgede, İsrail’i uluslararası saldırılardan koruyan çifte standartlar yer alıyor. kanun reddedildi. Söz konusu çifte standarttan Arap ve İslam ülkelerinin de etkileneceği, bunun kültür ve medeniyetler arasındaki uçurumu derinleştireceği liderler tarafından doğrulandı.

1,5 milyon yerinden edilmiş insanın durumu

Bildirgede, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin Gazze’nin kuzeyinden güneyine kaydırılması kınanırken, tüm BM kuruluşlarına “bu rezil insanlık dışı durumun devamına karşı durma” çağrısında bulunuldu ve bu kişilerin derhal evlerine ve bölgelerine dönmeleri gerektiği vurgulandı. .

Bildirgede, bireysel veya toplu olarak zorla tehcir, zorla yer değiştirme veya Gazze Şeridi’nde veya Kudüs dahil Batı Şeria’da sürgün gibi yöntemlerle Filistin davasını ortadan kaldırmaya yönelik her türlü girişim tamamen reddedildi ve kırmızı çizgi ve savaş suçu sayıldı.

“Gözaltındakiler ve tutuklular serbest bırakılsın” çağrısı

Bildirgede ayrıca, tüm insanların eşit yaşama hakkının güvence altına alınması ve uyruğa dayalı hiçbir ayrımcılığın olamayacağının güvence altına alınması için uluslararası toplumun Filistinli sivillerin öldürülmesi ve hedef alınmasına karşı acil ve hızlı adımlar atması gerektiği ifade edildi. , ırk veya din.

Liderler, tüm tutuklu, tutuklu ve sivillerin derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, “sömürgeci işgal yetkililerinin binlerce Filistinli tutukluya karşı yaptığı iğrenç hataları” kınadı ve uluslararası örgütleri bu hataların durdurulması ve faillerin yargılanması konusunda baskı yapmaya davet etti. “

Bildirgede ayrıca işgal güçlerinin cinayetlerine, yerleşimcilerin terör eylemlerine ve Batı Şeria’daki Filistin köy, şehir ve kamplarında işledikleri suçlara ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılara son verilmesi gerektiği vurgulandı. ve tüm İslam ve Hıristiyan kutsal mekanları.

Bildirgede, “işgalci güç” olarak tanımlanan İsrail’in, yerleşim yerlerinin inşası ve genişletilmesi, topraklara el konulması ve Filistinlilerin yerinden edilmesi başta olmak üzere işgale yol açan tüm yasa dışı eylemlere son vermesi gerektiği yer alıyordu.

“Yerleşimci dernek ve örgütleri terör listelerine dahil edilmeli”

Liderler, işgal güçlerinin Filistin şehirlerine ve kamplarına yönelik askeri operasyonlarını ve yerleşimciler tarafından gerçekleştirilen terörü kınadı ve uluslararası topluma yerleşimci dernekleri ve örgütlerini uluslararası terörizm listelerine dahil etme çağrısında bulundu.

Bildirgede, Filistin halkının, insan hakları, korunma, kalkınma, güvenlik, kendi kaderini tayin etme ve kendi topraklarında kendi bağımsız devletlerini kurma başta olmak üzere, dünyadaki tüm halkların sahip olduğu haklardan yararlanması gerektiği doğrulandı.

İbadet özgürlüğünü ihlal eden yasa dışı uygulamalar kınandı

İsrail’in Kudüs’teki İslam ve Hıristiyan kutsal mekanlarına yönelik saldırılarını ve İsrail’in ibadet özgürlüğünü ihlal eden yasa dışı uygulamalarını kınayan bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Kutsal mekanların mevcut hukuki ve tarihi statüsüne saygı duyulması gereği, kutsal Mescid-i Aksa/Mescid-i Haram-ı Şerif, toplam 144 bin alanıyla Müslümanlar için özel bir ibadethanedir. metrekare, Kudüs Vakıflar ve Mescid-i Aksa İşleri Dairesi Başkanlığı, Mescid-i Aksa ile ilgili tüm işleri yönetme ve Mescid-i Aksa’ya erişimi düzenleme görevinin kendi mevzuatı çerçevesinde yürütüldüğünü doğruladı. Haşimilerin Kudüs’teki İslami ve Hristiyan kutsal mekanlarının tarihi korunması görevini üstleniyor ve Kudüs Komitesi’nin işgalci yetkililerden sorumlu olduğunu kabul ediyor, “Kutsal şehre yönelik çabalarındaki rolünü ve tüm çabalarını destekliyoruz.”

İsrailli bakanlardan nükleer silah tehdidi

Bildiride, İsrailli bir bakanın Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkına nükleer silah kullanılmasına yönelik tehdit başta olmak üzere nefret dolu, aşırılıkçı ve ırkçı eylem ve söylemler kınandı ve bu eylem ve söylemlerin küresel barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi. .

Bildirgede, Ortadoğu’nun nükleer silahlardan ve diğer tüm kitle imha silahlarından arındırılmış bir bölgeye dönüştürülmesi ve söz konusu tehdide karşı mücadelenin gündeme alınması amacıyla BM çerçevesinde bir konferans toplanması da önerildi.

Liderler, İsrail’in Gazze Şeridi ve Lübnan’a yönelik saldırılarında gazetecilerin, çocukların ve kadınların öldürülmesini, sağlık çalışanlarının hedef alınmasını ve tüm dünyada yasaklanan beyaz fosforun kullanılmasını kınadı.

İsrail’in kimyasal silah kullanımının araştırılması istendi

Açıklamada, “İsrail’in Lübnan’ı ‘taş devrine’ döndürme yönündeki söylemlerini ve tehditlerini kınıyor ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne, çatışmaların tırmanmasını önlemek amacıyla İsrail’in kimyasal silah kullanımını soruşturması çağrısında bulunuyoruz.” Onun sözleri yer aldı.

Bildirgede, barış taahhüdünün İsrail işgalini sona erdirecek ve Arap-İsrail çatışmasına ilişkin uluslararası hukuka uygun stratejik bir çözüm olduğu belirtilerek, Orta Doğu’da barışı güçlendirme çabalarının temelinde İsrail ile uzlaşmanın yer aldığı kaydedildi.

Bildirgede, İsrail ile normal ilişkiler kurulabilmesinin ön şartının, İsrail’in tüm Filistin ve Arap toprakları üzerindeki işgaline son vermesi ve başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail sınırlarına uygun, bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulması olduğu belirtildi. 4 Haziran 1967.

Liderler, Filistin halkının haklarının tanınmasına dayanan 2002 Arap Barış Girişimi’nin tüm kararlarına Filistin halkının bağlılığını vurgulayan 1948 tarihli BM Genel Kurulu kararı çerçevesinde Filistinli mülteciler için adil bir çözümü desteklediler. halkın kendi kaderini tayin hakkı, Filistinli mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi ve tazminat.

Açıklamada şunlara dikkat çekildi:

“Uluslararası toplum, iki devletli çözüme dayalı olarak Filistin halkının tüm yasal haklarını, özellikle de 4 Haziran 1967 sınırları içerisinde başkenti Doğu Kudüs olmak üzere bağımsız, egemen bir devlet kurma hakkı acilen karşılanmalıdır. İsrail’le güvenlik ve barış içinde yan yana yaşamak, uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi’nin tüm unsurları çerçevesinde anlamlı ve gerçek bir barış sürecinin başlatılmasının gerekliliğini vurguluyoruz.

Filistin davasına 75 yılı aşkın bir süredir çözüm bulunamaması, İsrail’in sömürgeci işgaline karşı çıkılmaması ve iki devletli çözümü zayıflatmak için sömürgeci yerleşim birimleri inşa etme ve genişletmeye yönelik sistematik politikalar, karşılıksız destek ve (İsrail’in) sorumluluğundan kaynaklanmaktadır. Bazı taraflarca İsrail işgaline gösterilen tepki. “Gözaltına alınmaktan korunmasının, İsrail’in işlediği, küresel barış ve güvenliğin geleceği açısından önemli sonuçlar doğurabilecek kötülüklerin göz ardı edilmesinin tehlikeleri konusunda söz konusu tarafların uyarılarını dikkate almamasından kaynaklandığını, bunun da İsrail’in İsrail’de uluslararası barış ve güvenliğin geleceği açısından önemli sonuçlar doğurabileceğini vurguluyoruz. Mevcut durumda önemli bir bozulma var.”

Filistinli gruplara çağrı

Bildiride, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğu vurgulanarak, “Tüm Filistinli grup ve güçler, FKÖ çatısı altında toplanıp, ulusal ortaklık çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmeye” çağrıldı. FKÖ’nün liderliği.”

“Gazze’nin Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’dan ayrılması yönündeki tüm önerileri reddediyoruz ve

“Gazze’nin geleceğine yönelik tüm yaklaşımların, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, bağımsız ve egemen Filistin Devleti bünyesinde Gazze ile Batı Şeria’nın birliğini garanti edecek kapsamlı bir çözüme dahil edilmesi gerektiğinde ısrar ediyoruz. 4 Haziran 1967 sınırları.” verilmişti.

Bildiride, uluslararası hukuk, uluslararası meşruiyet kararları ve “barış ülkesi” ilkesi çerçevesinde, İsrail’in Doğu Kudüs, Golan Tepeleri, Lübnan’ın Shiba Çiftlikleri, Kafr Shuba tepeleri ve dış bölgeleri de kapsayan Filistin topraklarını işgal ettiği belirtildi. El-Mari şehrinin bazı bölgelerindeki terör saldırılarının sonlandırılacağı ve devlet çözümünün hayata geçirilmesi için en kısa sürede uluslararası bir barış konferansı toplanması çağrısında bulunuldu.

Liderler, İsrail saldırganlığının neden olduğu büyük yıkımı hafifletmek amacıyla Filistin’e mali, ekonomik ve insani destek sağlamak için İslami Finansal Güvenlik Ağı’nın etkinleştirilmesi gerektiğini doğruladılar.

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği genel sekreterlerine, 31 maddelik deklarasyonun uygulanmasını izleme ve rapor sunma yetkisi verildi.

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort