İş

1 Ocak’ta zorunlu oldu: Ticaret Bakanlığı ‘kapı menüsü’ detaylarını açıkladı

Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak itibarıyla zorunlu hale gelen kafe, restoran gibi gıda işletmelerinin önlerine fiyat tarifesi konulması uygulaması kapsamında dijital ve elektronik tahtaların da kullanılabileceğini belirtti.

Bakanlık tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, işaret ve panolar; 1 Ocak’tan itibaren yiyecek-içecek servislerinin restoran, kafe, pastane gibi işyerlerinin giriş kapısı önlerine ve servis edildiği masalara kolayca görülebilecek ve okunabilecek şekilde yerleştirilmesi zorunlu hale geldi. tüketiciler tarafından.

Yeni uygulamaya ilişkin sektörden pek çok soru ve görüş Bakanlığa iletildi. Bunun üzerine Bakanlık, işletmeleri uygulama konusunda bilgilendirmek ve konuya açıklık getirmek amacıyla bir yazı hazırladı.

SELF SERVİS İŞLETMELER VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

Buna göre, yiyecek içecek sektöründeki self servis işletmelerde (masa servisi sağlamayan) uygulanan tarife ve fiyat listeleri, siparişlerin verildiği ve ödemenin yapıldığı noktalarda tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek ve okunabilecektir. Bu şartı sağlayan işletmelerin menülerini masalarda ayrı ayrı bulundurma zorunluluğu olmasa da kapı girişlerinde fiyat listelerine yer vermeleri gerekecek.

AVM gibi birden fazla restoranın faaliyet gösterdiği ortak mekanlarda işletmelerin kendilerine ait giriş kapısı bulunmadığından kapı önünde tarife ve fiyat listesi bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak AVM’lerde sipariş ve ödemelerin yapıldığı noktalarda tarife ve fiyat listeleri tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde net bir şekilde sergilenecek.

Masa hizmeti veren klasik işletmelerin giriş kapılarının önünde fiyat listesi bulundurması zorunlu olacak. Ürünlere ait tarife ve fiyat listelerinin, tüketiciler siparişlerini verene kadar hizmet masasında saklanması gerekecek. Ayrıca birden fazla girişi olan işletmelerin her kapı için ayrı fiyat listesi koyma zorunluluğu bulunmaktadır.

Giriş kapısı önüne konulacak tarife ve listeler, tüketicinin kolaylıkla görüp okuyabileceği (makul bir süre incelemeye uygun) formatta dijital veya elektronik pano veya tabela şeklinde olabilir.

HER MUHALEFETE CEZA UYGULANACAK

İşletmelerde genellikle menü şeklinde kitapçık halinde verilen tarife ve fiyat listeleri, işletmenin giriş kapısının önüne, benzer menü veya işletmenin tercih ettiği diğer formatlarda da yerleştirilebilir. tüketici tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir.

Teknolojinin getirdiği yenilikler doğrultusunda bazı işletmeler sadece QR kodlu menüler kullanmaktadır. Ancak bu uygulama tek başına yönetmeliğe uyum sağlamak için yeterli olmayacaktır. Bu uygulama tarife ve liste tutma zorunluluğunu karşıladığı şeklinde yorumlanmayacaktır. Fiyat tarifelerinin net bir şekilde görülebilecek şekilde yerleştirilmesinin yanı sıra ek hizmet olarak QR kodlu menü kullanılmasının da hiçbir sakıncası olmayacaktır.

Bakanlığın yazısına göre, bu kurallara uygun olarak yapılan kontrollerde uygunsuzluk tespit edilmesi halinde işletmelere idari yaptırımlar uygulanacak. Bu yıl uygulanacak ceza ise her ihlal için ayrı ayrı 2 bin 172 lira olacak. (HABER MERKEZİ)

taraklihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu