Ekonomi

Belediye Başkanı Altay: Habib-i Neccar Camisi’nin restorasyonu Konya-Hatay kardeşliğinin nişanesi olacak

Anadolu’nun en değerli kültürel ve dini yapılarından biri olan Habib-i Neccar Camisi’ndeki çalışmaları büyük bir titizlikle yürüttüklerini belirten Önder Altay, “Konya-Hatay kardeşliği, zor günlerin kardeşliğine dönüştü. sonsuza kadar devam et. “İnşallah Habib-i Neccar Camii de bunun simgesi, sonsuza kadar yaşayacak bir eser olarak ortaya çıkacak” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, depremin birinci yıl dönümünde Hatay Antakya’da düzenlenen anma programına katıldı. Türkiye, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı ve Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ’ı da vurdu. Felakette 50 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 100 binden fazla vatandaş da yaralandı.

Sessiz yürüyüş yapıldı

Yüzyılın felaketinin üzerinden tam bir yıl geçti. Depremin birinci yıl dönümünde hayatını kaybeden on binlerce vatandaşımız için anma programı düzenlendi. Antakya’da deprem saati olan 04.17’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve binlerce vatandaşın katılımıyla ilk sessiz yürüyüş gerçekleştirildi.

Başkan Altay deprem şehitleri için dua etti

Başkan Altay daha sonra AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ile birlikte depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için Fahri Öksüz Camisi’nde düzenlenen hatim namazı programına katıldı. Önder Altay daha sonra AK Parti Milletvekili Yayman ile birlikte Hatay Deprem Şehitliği’ni ziyaret ederek deprem şehitleri için dua etti.

Başkan Altay, onarımı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Habib-i Neccar Camisi’nde incelemelerde bulundu.

Başkan Altay, depremde ağır hasar gören ve Büyükşehir Belediyesi tarafından onarımı gerçekleştirilen Habib-i Neccar Camisi’nde incelemelerde bulundu. Devam eden çalışmalara ilişkin açıklama yapan Önder Altay, depremin yıl dönümünde Habib-i Neccar Camisi’nin onarım çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

“İlk günden itibaren Hataylı kardeşlerimizin yaralarını sarmak için çaba gösterdik”

Deprem günü olan 6 Şubat’ta bölgeye geldiklerini ve çok uzun süredir Hatay’da vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için büyük çaba sarf ettiklerini hatırlatan Başkan Altay, “3 bin 500’e yakın çalışan ve 1.500’e yakın çalışanımız var. Bu süreçte Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizin araçları görevlendirildi. Buradaki halkın ihtiyaçlarının karşılanması için 600’ün üzerinde yardım tırı kullanıldı.

Ayrıca ilk günün akşamından itibaren hem sıcak yemek hem de sıcak ekmek sağlanması konusunda önemli çalışmalar yürütüldü. Kişisel olarak benim görevde olduğum dönemde ikinci günden itibaren Hatay’a içme suyu sağlanması konusunda çok ciddi bir çaba sarf ettik. “Hatay’daki kriz bitene kadar burada bulunarak Hataylı kardeşlerimizin yaralarını sarmak için çaba gösterdik” dedi.

“Çalışmalarımız tüm Hataylılar tarafından takdirle karşılandı”

Bu süreçte Konya ile Hatay arasında kardeşlik bağı oluşturduklarını kaydeden Önder Altay, “Özellikle Konya halkının Hatay’daki vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü konusunda gösterdiği hassasiyet ve çaba, çalışanlarımızın çalışma azmi” dedi. Buradaki tüm zor kurallara rağmen çabalayan ve çabalayan ekip, tüm Hataylılar tarafından yakından takip edildi ve takdir edildi. Bugün sokakta yürürken insanların bize sevgi ve şefkatle sarıldıklarına, Konya halkı adına güzel şeyler söylediklerine bir kez daha şahit olduk. “Bu kardeşliğin bir göstergesi olarak Habib-i Neccar Camii’nin onarım çalışmalarını inceliyoruz” dedi.

“Habib-i Neccar Camii sadece Hatay’ın değil Anadolu’nun da en önemli kültürel ve dini yapılarından biridir.”

Habib-i Neccar Camisi’nin onarım çalışmalarını Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında yürüttüklerini belirten Önder Altay, “Burada çok titiz bir çalışma yürütülüyor. Çünkü Habib-i Neccar Camii sadece Hatay’ın değil Anadolu’nun en değerli kültürel ve dini yapılarından biridir. Bu nedenle buradaki çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz.

Bilim Kurulu eşliğinde ilk günden itibaren öncelikle moloz kaldırma, numaralandırma ve tespit edilen taşların kaldırılması gerçekleştirildi. Ayrıca zemin etütleri yapıldı ve üsteki çalışmalara devam edildi. Mevcut yapı belirlenmiş olup, süreçler buna göre devam etmektedir. Bu noktada Bilim Kurulu öncülüğünde mevcut duvarlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Daha sonra burada üretim aşamasına geçeceğiz” dedi.

“En önemlisi sürecin titizlikle yürütülmesi”

En önemli şeyin sürecin titizlikle yürütülmesi olduğuna işaret eden Önder Altay, “Çünkü burası deprem bölgesi. Allah korusun, gelecekte meydana gelebilecek bir depremde bu tarihi yapının zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınması konusunda büyük çaba harcıyoruz.

Bu konuda titiz davranan Bilim Kurulumuza, Kültür Varlıkları Kurumumuza, Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza özellikle teşekkür ediyorum. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda en tecrübeli arkadaşlarımızı burada görevlendirdik. İğneyle kuyu kazar gibi molozları kaldırma işlemini tamamladık. Şu an itibariyle binanın imalat süreciyle ilgili çalışmalar titizlikle devam ediyor” dedi.

Amacımız Anadolu’nun ve Hatay’ın kültürel mirası olan burayı vatandaşlarımızın hizmetine sunmaktır.”

Yaptıkları işin hem kültür hem de yapı açısından ne kadar değerli olduğunun bilincinde olduklarını vurgulayan Önder Altay, “Dolayısıyla amacımız öncelikle mevcut durumu tespit etmek ki burada kimsenin aklında bir şey kalmasın.

Bu durumun sonucunda Bilim Kurulumuz tarafından verilen öneriler doğrultusunda hazırlanan projeyi hayata geçirmek ve burayı Anadolu’nun ve Hatay’ın kültür mirası olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmak. Bunun için büyük çaba ve çaba harcıyoruz. Hatay’la bağlarımız bundan sonra da devam edecek. Hataylılar bizi görünce çok içten bir sevgi ve şefkat gösteriyorlar. “Onlara teşekkür ediyorum” dedi.

“Konya-Hatay kardeşliği sonsuza kadar sürecek”

Yapılan çalışmalarla Konya-Hatay kardeşliğinin sonsuza kadar sürecek bir belalar kardeşliğine dönüştüğünü söyleyen Önder Altay, şöyle devam etti: “İnşallah Habib-i Neccar Camii de bunun simgesi olarak ortaya çıkacak, geleceğe ışık tutacak bir eser ortaya çıkacak. sonsuza dek yaşa. Depremde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

Buradaki yaraların sarılması için devletimizin tüm kaynakları seferber oldu. İnşallah konutların, ticari alanların yapılması, bu tür kültür varlıklarının yeniden inşa edilmesiyle şehirlerimiz yeniden ayağa kalkacak ve hayat devam edecek. Bizler Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda başından itibaren sorumluluk almaya hazırız ve misyonumuzu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Habib-i Necar Camisini de en kısa sürede tamamlayıp ziyarete açmayı umuyoruz.

Başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “Bütün bu çalışmalarda bizlere talimat veren Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum.” Önder Altay, AK Parti Hatay İl Başkanı Mustafa Erdoğan ve Yönetim Kurulu Üyelerini de ziyaret ederek başarılar diledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu