Haber

BM: Gazze’de Gıda Kıtlığı Arttıkça İnsanlar Saldırılara Maruz Kalıyor

YENİ Birleşmiş Milletler (BM), özellikle Gazze’nin kuzeyinde gıda kıtlığının arttığını belirterek, “İnsanlar saatlerce ekmek kuyruğunda beklerken hava saldırılarına maruz kalıyor.” Bir açıklama yaptı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Gazze ve Batı Şeria’daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Batı Şeria’da artan şiddet olaylarından derin endişe duyduklarını belirten Dujarric, Cenin Mülteci Kampı’na yapılan baskınlarda can kayıplarına ve büyük kayıplara yol açtığını kaydetti.

“Güneye kaçış devam ediyor”

Dujarric, “Bölgedeki meslektaşlarımız insanların güneye kaçmaya devam ettiğini bildiriyor. Dün 50 binden fazla kişinin yaya ya da başka yollarla kaçtığı düşünülüyor.” bilgisini paylaştı.

Gazze’ye giren yardımların yetersiz olduğunu ve giriş noktalarının arttırılması gerektiğine dikkat çeken Dujarric, 21 Ekim’den bu yana 821 yardım kamyonunun bölgeye girdiğini bildirdi.

Sağlık tesislerine yönelik saldırıların devam ettiğini belirten Dujarric, yakıt sıkıntısı nedeniyle hastanelerdeki bazı bölümlerin çalışmayı durdurmak zorunda kaldığını da söyledi.

“Ekmek kuyruklarında insanlara saldırılıyor”

Gazze’nin kuzeyinde gıda sıkıntısının arttığını belirten Dujarric, 8 gündür buraya yardım ulaştırılmadığını duyurdu.

Dujarric, yakıt olmadığı için kuzeyde hiçbir fırının açık olmadığını, güneyde ise sadece 9 fırının hizmet verdiğini belirtti.

“İnsanlar saatlerce ekmek kuyruğunda beklerken hava saldırılarına maruz kalıyor.” Dujarric, temel besin öğelerinin neredeyse tamamen bulunmadığını söyledi.

Dujarric, temiz su ve yakıt olmadan fırınların çalışamayacağına dikkat çekti.

“Biz insani bir çağrı yapmadık, ateşkes çağrımızı sürdürüyoruz.”

İsrail’in günde 4 saatlik “insani mola” kararının gerçek insani amaçlara mı hizmet edeceği yoksa İsrail güçlerinin daha kolay hareket etmesine olanak mı sağlayacağı sorulduğunda Dujarric, “İnsani mola terimini kullandığımı duymadınız. Kelimelerimi çok dikkatli seçmeye çalışıyorum.” ve buna insani bir kırılma demedim.” söz konusu.

Dujarric, tek taraflı açıklanan transferlerin bazı kişilerin geçişine olanak sağlamış olabileceğini belirterek, “İnsani ateşkes çağrımızı sürdürüyoruz. Bunun etkili olabilmesi için koordineli bir şekilde yürütülmesi gerekiyor.” diye vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu