Haber

Bulgar Turistler Edirne’ye Akın Ediyor

AVRUPA’nın çeşitli ülkelerinden gelen ve yaz tatillerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin Edirne’deki sınır kapılarındaki tıkanıklığın sona ermesiyle birlikte Bulgar turistler günübirlik alışveriş için Edirne’ye gelmeye başladı. Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Kemal Cingöz, gelen Bulgarların hem şehir hem de ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi.

Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan ve yaz tatillerini memleketlerinde geçirmek için gelen gurbetçilerin neredeyse tamamı, tatillerini tamamladıktan sonra yaşadıkları ülkelere geri döndü. Gurbetçilerin ülkelerine dönmesiyle birlikte, Haziran ayından bu yana Kapıkule, Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli ve Yunanistan’a açılan Pazarkule ve İpsala sınır kapılarında yaşanan sıkışıklık sona erdi. Bu yoğunluk nedeniyle haziran ayından bu yana gelişleri azalan Bulgar ve Yunan turistler yeniden kente akın etmeye başladı. Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre, hafta sonundan bu yana 32 bin 412 Bulgar, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan günlük alışveriş için Edirne’ye giriş yaptı. Yetkililer, Pazarkule ve İpsala Sınır Kapısı’nın Yunanistan’a açılmasıyla birlikte ülkeye alışveriş için gelen insan sayısının 40 binin üzerinde olduğunu belirtti.

‘CİDDİ ALIŞVERİŞLERE GELMEYE BAŞLADILAR’

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Kemal Cingöz, “Göçmen sezonunun sona ermesiyle birlikte önemli sayıda Bulgar vatandaşı alışveriş yapmak için Edirne’ye gelmeye başladı. Onların gelişi Edirne ekonomisine de katkı sağlıyor” dedi. Ülke ekonomisine yapılması gereken artışları esnaf buraya yansıtır ama fırsatçılık bunu yapmamalı.Bunun kıymetini bilmeli.Yarın veya ertesi gün başka bir şehre gittiklerinde, ‘Bu neden oldu?’ diye soracaktır. “Kendi aramızda çok tartışıyoruz ama bunun bir faydası olmuyor” dedi.

‘DÖVİZ KURUNDA FARK VAR’

Şehirde iğneden ipliğe kadar her şeyi çevre ülkelerden gelen turistlerin satın aldığını belirten Cingöz, “Özellikle Bulgarlar Edirne’deki tatlı tüketiminin yüzde 80’ini satın alıyor. Ayrıca kozmetik ürünlerinin de çoğunu alıyorlar. Her şeyi alıyorlar, hiçbir şey yok.” almıyorlar, üstelik geldiklerinde günlük alıyorlar” 1000-1500 leva bandında harcıyorlar. Elimde istatistiki bir bilgi yok ama duyduklarımız bunlar. Burada da kur farkı var. Gelmemizin ana nedenlerinden biri de bu. Biliyorsunuz daha önce oraya gider alışveriş yapardık” dedi.

‘ESNAF FİYATLARI ŞİŞİRMEMELİ’

Bulgar ve Yunan turistlerin ilk tercihinin halen Edirne olduğunu kaydeden Cingöz, “2020 yılında bir heyet kurduk. Bu heyet Çorlu Lüleburgaz’a gidip müşteri oraya taşınmış mı diye araştırma yapacaktı. Ancak Pandemi ortaya çıktı, sokağa çıkma yasağı vardı, “Komite herhangi bir araştırma yapamadı. Orada arkadaşlarımız var, soruyorum, ara sıra buraya geldiklerini söylüyorlar ama bizim gibi değiller. Dolayısıyla Edirne Bulgar müşterilerini kaybetmemiştir, kaybetmemelidir. Bu konuda esnafa büyük görev düşüyor. Özellikle fiyatlar konusunda makul davranmaları gerekiyor. Fiyatları fazla şişirmemeleri lazım.” dedi.

‘EN AKŞAM SEZONUMUZ BAŞLADI’

Edirne’de tatlıcı işleten Berat Kaplan, özellikle Bulgar ve Yunan turistlerin artmasıyla işlerinin geliştiğini söyledi. Kaplan, “İşlerimiz iyi, gurbetçiler gitti, sınır kapılarındaki yoğunluk azaldı, Yunan ve Bulgar müşterilerimiz gelmeye başladı. Onlar yoksa işimiz yok. Şunu söyleyebilirim ki 70- Müşterilerimizin yüzde 80’i Bulgar ve Yunan müşterilerimiz. Özellikle Bulgarlar çok fazla baklava alıyor. “Yunanlı müşterilerimiz de çok fazla yufka alıyor. En hareketli dönemimizin başladığını söyleyebiliriz” dedi.

Pastane sahibi Sevgi Seyrek de önümüzdeki günlerde yoğunluğun artmasını beklediklerini kaydetti. Seyrek, “Gurbetçilerin geri dönmesi ve sınır kapılarındaki yoğunluğun azalmasıyla birlikte Bulgar ve Yunan müşterilerimiz yeniden kilo almaya başladı. Baklava, börek almadan, kahvemizi içmeden ayrılmıyorlar. Umarız onlar da giderler.” Önümüzdeki günlerde daha ağır bir formla gelecek.”

‘SINIR KAPISI ŞİMDİ DAHA SAKİN’

Bulgaristan’ın Haskovo ilinin sınır bölgesindeki Svilengrad ilçesinden gelen Milena Danskova, düğün için alışveriş yaptıklarını belirtti. Danskova, “Bugüne kadar sınıra yakın Svelingrad’da yaşadığımız için Almanya’ya dönen çok sayıda araç görüyorduk. Şimdi bunların azalmasıyla birlikte sınır kapısı da sakinleşti. Sakinleştiğini söyleyemem.” Tamamen çöktü ama şimdi daha iyi. Düğünümüz yaklaştığı için birkaç elbise aldık. “Fiyatların makul olduğunu düşünüyorum. Kendim için ayakkabı aradım. Kuzenim daha fazla para harcadı. Sanırım 100 BGN civarında harcadı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu