Haber

Arnavutköy’de tarladan sofraya organik sebze yetiştiriyorlar.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, “Tarım Arazilerinin Etkin Kullanımı” projesine devam ediyor. Bu kapsamda Arnavutköy İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile İstanbul Havalimanı yakınlarındaki Dursunbey Mahallesi’nde bir tarlada sebze yetiştiriliyor. Tarlada domatesten bibere, maruldan semizotuna kadar her türlü sebze yetiştiriliyor. Vatandaşlar ise istedikleri ürünleri şubeden toplayarak alabiliyor.

Sebzeler, Arnavutköy’de İstanbul Havalimanı’nın yanında, Dursunköy Mahallesi’ndeki lokasyonda yetiştiriliyor. Yaklaşık 5 yıldır devam eden proje, 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından sırık domates yetiştiriciliği için hibe matrahı olarak sağlandı. Arnavutköy İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile tarlada domates, biber, patlıcan, fasulye, karpuz, semizotu ve marul gibi birçok sebze yetiştiriliyor. Tarlayı gören vatandaşlar taze ürün toplayıp satın alabiliyor. Tarlada çalışan personeller, bir yıl boyunca emeklerinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyor.

“ÜRÜNÜ ŞUBEDEN ÇIKAN TAZE KOYDUĞU İÇİN BURAYI TERCİH ETTİLER”

Yaklaşık 5 yıldır herkesin ziyaretine açık olan tarlada vatandaşlar kendi elleriyle topladıkları taze sebzeleri satın alma imkanı buluyor. Tarlayı ilk kez görenlerin yanı sıra yetiştirilen sebzelerin müdavimi olanlar da var. Dursunköy Mahallesi’nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Gökhan Özer’in işlettiği arazide aileler çocukları ile birlikte istedikleri işleri topluyor. Vatandaşlar tarladaki eserleri toplarken bir yandan da istedikleri eserlerin tadına bakma fırsatı buluyor. Gökhan Özer, “Beş yıldır burada tüm vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Sulama ekipmanlarının tamamı burada bahçemizde. Bugün toplama günümüz. Bugün bir yıllık emeğin karşılığı ödeniyor. Bugün sahip olduğumuz gün. herkes kollarından yeni eserler almıştır.Ülkenin farklı yerlerinden gelenler de var.Anadolu yakasından gelenler de çok.Herkes kollarını kopardığı için burayı tercih ediyor.Çocuklar, Yaşlısı genci hepsi beğeniyor burayı.Yetişkinlerini toplamak istiyoruz.Aksi takdirde ölüyorlar.Genelde tespit yapıyoruz.Domateslerimiz bugün çıktı.Biberimiz 15 günlük.Her türlü biber var, çeri domates, patlıcan, hıyar, yeşil fasulye, karpuz, kavun, ilaç atmamaya özen gösteriyoruz, burada da fiyatlar hemen uçuyor, domatesi 25 liraya, kıl biberi 40 liraya, biberi 30 liraya, biberi 30 liraya veriyoruz, patlıcan ve salatalık 20 lira.” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sırık domatesi yetiştiriciliğine de destek verdiğini söyleyen Özer, “Turistlerin de ilgisini çekiyor. Birçok insanı burada ağırlıyoruz. Bahçeye geldiklerinde çıkamıyorlar” dedi.

“GÖZÜMLE ALIYORUM” Tarladan sürekli sebze aldığını söyleyen bir vatandaş, “Çok güzel. Eskiden köy yerlerinde böyle şeyler görürdük. İstanbul’da böyle bir şeyin olması olağanüstü. Buradan domates ve biber topluyorum ve taze oluyor. Kendi gözümle alıyorum. Çok mutluyum.” “Kendim dikmiş gibiyim. Hep buradan geçtiğim için ekildiğini görüyorum. Bugün biber aldım. Domatesler kıvama gelmedi ama 1 hafta 10 gün sonra olur” dedi. Bir başka vatandaş ise “En iyisi kolunuzu koparıp bu duyguyu yaşamak. Tavsiye ederim. Şu anda ucuz bir şey yok. Bu emeği gördükten sonra fiyatlara yorum yapılmamalı. Paraya bakılmaması gerekiyor” dedi. Aldıktan sonra. Büyükşehir psikolojisi yoruyor. İmkanı olan herkes buraya geliyor. Davet edilmem gerekiyor” dedi.

“BİLİYORUZ, HER YIL BURAYA GELİYORUZ.” Biber toplayan başka bir vatandaş ise, “Eserleri uygun bulduk. Çok güzel. Tarladan toplamaya alışkınız. Beğendim, topluyorum. Her yıl tarlaya geldiğini söyleyen bir vatandaş, şunları söyledi: “Aslında her yıl buraya geldiğimizi biliyoruz. Çalışmalar güzel. Bugün patlıcan ve biber var. Eşim domates topluyor.” Tarladan sebze toplayan vatandaşlardan biri, “Kendin giriyorsun, kendi bahçen gibi topluyorsun. Her sene gelip topluyoruz başka yerlerden de almıyoruz. Büyükleri toplarken topluyoruz, başkalarına zarar vermiyoruz. Memnuniyetle. Fiyat da değerli değil. Merak eden herkes gelsin.” İstanbul Havalimanı’na indikten sonra karşıdan karşıya geçerken tarlayı fark eden bir kadın, “Havalimanından geldik. Antalya’dan geldik. Biber, patlıcan, domates topladık.” o senin gözlerinle Organik toplarsın, organik yersin. Bugün köy biberi, yeşil biber ve patlıcan aldık.”

TÜRK DEYEREK ÇALIŞIYORLAR

Yıl boyunca hasat zamanına kadar yaklaşık 10 işçi tarlada çalışır. Tohumlamadan sırığa, gübrelemeye, yabancı ot temizliğine kadar işin her aşamasında kadın çalışanların emeği var. Tarla çalışanlarından biri, “Domatesleri budarız, domatesleri bağlarız, biberleri topluyoruz. Çapa yaparız. En güzel duygu tarlada çalışıp büyümek ve yemektir.”

akyurtajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu