Haber

DEPREM KYK YURDUNA YERLEŞTİLDİKTEN SONRA KIZIM DEPREM OLACAĞINDAN UYUMAK İSTEMİYORDU

DEPREM’in vurduğu Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinden Muş’a getirilerek KYK yurtlarına yerleştirilen hayatta kalanlar, endişe dolu anları anlattı. Geceleri 5 yaşındaki kızını uyuyamadığını söyleyen Fadime Toptaş, “Kızım uyuyamadı. ‘Anne deprem olacak, uyumak istemiyorum’ dedi. kızımın söylediklerine inanamadım, ‘Kızımın bir şeyi yok, neden deprem olsun’ diyerek onu zorla yatağa götürdüm. Gece bir sarsıntı oldu, uyandım, ‘Allah’ım çocuklarıma gideyim, beni onlara teslim et’ diye dua ettim.

Kahramanmaraş’ta ‘yüzyılın felaketi’ olarak nitelendirilen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin vurduğu Adıyaman’ın Çelikhan ilçesindeki bazı aileler Muş’a getirildi. gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Danişmend Gazi Yurduna yerleştirilen aileler için her türlü imkan hazırlandı. İhtiyaçlarını kantinden karşılayan ailelerin odalarına da bazı malzemeler bırakıldı.

Çelikhan’da Zafer Mahallesi’nde 2 katlı bir konutta yaşadıklarını söyleyen Sabiha Toptaş, çok sayıda yakınlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Depremin kendini dışarı attığında üzerinden uçak uçuyormuş gibi ürkütücü bir ses çıktığını anlatan Toptaş, “Saat gece 04.17 sıralarında sarsıntı oldu. Biz o sırada uyuyorduk. Birden fark ettim. sallanıyor.Yatak odasından çıkıp çocuk odasına gitmek istedim.Çocukları alıp dışarı çıkmak istedim.Küçük oğlum yatağın altında çok korkmuş ağlıyordu.Çocuksuz dışarı çıktığımda, çok ses vardı üzerimden uçak geçiyordu kendimi kaybettim ısrarla çocuklarıma gel dedim çocuklar gelmedi anne dışarıda kar çok gelemeyiz dediler Gel’ diye bağırarak dışarı çıktığımda enkazda olduğumu gördüm.Yan komşumun çatısı üzerimdeydi.Sarsıntı durunca hemen arka tarafa geçtim.Çocuklarımı bekledim, çocuklarım gelmedi. Gel ortanca oğlum gelince ‘baban nerede’ dedim, ‘babam içeride’ dedim, içeri girince eşim bayıldı, çocuk tr içerideydi. Evlerimizde hasar oluştu, dışarı çıktık çok şükür canımızı kurtardık” dedi.

‘Kızım Uyumadı’

3 çocuk annesi Fadime Toptaş, deprem günü saat 00.30 olmasına rağmen 5 yaşındaki kızının yatmak istemediğini, kızım Züleyha’yı uyutmak istediğimi söyledi. Kızım uyuyamadı. ‘Anne deprem olacak, uyumak istemiyorum’ dedi. Kızımın söylediklerine inanamadım. ‘Kızımın bir şeyi yok, neden deprem olsun’ diyerek onu zorla yatağına götürdüm. Kızımı uyuttuktan sonra ne beyin sarsıntısı, diye endişelendi. Çocuklar ayrı bir odada, biz ayrı bir odada kalıyorduk. O sırada, “Rabbim, beyin sarsıntısı olursa beni çocuklarıma kavuştur” diye dua ettim. Gece bir sarsıntı oldu, uyandım; ‘Allah’ım ne olur çocuklarıma gideyim, beni onlara teslim et’ diye dua ettim. odadan çıktım O sırada odadaki dolap eşimin üzerine düştü. Eşim gelemedi ama çocuklarım oldu. Çocuklarımla birlikte ranzaların uçlarına indik. Hepsi başlarını yere eğmiş çömelmişlerdi. Sarsıntının durmasını bekledik ama durmadı. Ev çökmeye başladı. En büyük kızım nefes nefese yere çömelmişti. Kızımdan başını kaldırmasını istedim. “Ev üzerimize çökerse, muhtemelen bizi enkazın içinde bulurlar, böylece nefes alabiliriz,” diye mırıldandım, dedi.

Devrilen dolapların çoktan kalktığını ve çıkış kapısının oluştuğunu gözyaşları içinde anlatan Fadime Toptaş, “Birden dolaplar kalktı ve çıkışımız açıldı. Çocuklarımı aldım ve merdivenlerden aşağı indik. Kapıyı açtığımızda yandaki bina hızla çökmüştü ve gerçek bize doğru geliyordu. Gerçeğe yeniden girdik. Dışarıda kar diz boyuydu. Yola çıktık ve artık nasıl çıktığımızı hatırlamıyorum. Daha sonra eşim evden çıkıp yanımıza geldi. Geceyi dışarıda arabada geçirdik. Hava çok soğuktu. O gece çok acı çektik. Geceliği, arabası olmayan herkes dışarıdaydı. Çocuklar karda uyudu. O anları asla unutamam. Hepsinin sabaha kadar soğuktan donduğunu söyledi.

Danişment Gazi Yurt Müdürü Hasan Yarçin de yurdumuzun kapısını depremzedelerimize açtı. Buraya gelen ailelerimize hizmet veriyoruz. Yurt içinde ailelerin acil ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir çarşı açtık. Öte yandan özellikle çocuklar için tamamen ücretsiz küçük bir market açtık. Burada ailelerimize her türlü imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Devletimizin tüm imkanlarını depremzedelerimiz için seferber ettik. Ülkemizde 100’e yakın depremzedemiz var. Bu sayı Muş Valiliği koordinasyonunda her geçen gün artmaktadır. Yurdumuz 898 kişilik kapasiteye sahiptir. Bu kapasiteyi ailelerimiz için kullanmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda depremzedelerimizin üç öğün yemeği de bakanlığımız tarafından karşılanıyor” dedi.

haber-samsat.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu