Haber

“Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü” yenilenerek 5 yıl daha uzatıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında imzalanan “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü” yenilenerek 5 yıl daha uzatıldı.

Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüğünün artırılması amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü” yenilenerek 5 yıl daha uzatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı. Bakanlığa bağlı 75. Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen imza törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile bakanlık daire başkanları katıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı.

“Kadının sosyal statüsünün güçlendirilmesi tüm çalışmalarımızın arka planında yer alıyor”

Güçlü kadınların toplumun ve güçlü bir ülkenin temeli olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Güçlü bir toplum için kadınların ekonomik olduğu kadar karar alma sistemlerinde ve iş hayatında da güçlü olması gerekiyor. Kadınların iş hayatında güçlü bir statüye sahip olması gerekiyor, Eğitim, girişimcilik, yönetim ve ticaret gibi alanlarda kadınların daha görünür olmasını sağlayacak politikalar üretiyoruz.Bu politikaları uyguluyor ve birçok başlıkta farklı temalarda projeler yürütüyoruz. Bu projelerle eylem alanımızı genişletecek, projeyi güçlendirecek işbirlikleri kuruyoruz.Tüm bu çalışmaların arka planında kadının sosyal statüsünün güçlendirilmesi yer alıyor” dedi.

“Kooperatifçilik Anadolu’nun tarihi birikiminden beslenen bir modeldir”

Kadının toplumdaki konumunu güçlendirmek adına kadın kooperatiflerini önemli bir iş modeli olarak kabul ettiklerini belirten Bakan Göktaş, “Kooperatifler Anadolu’nun tarihi birikiminden beslenen bir modeldir. Bu pahalı birikimin dönüştürülmesi çok önemli. çağın gereklerine uygun ve geleceğe taşımaktır.”

“Kooperatiflerin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyoruz”

Protokol hakkında bilgi veren Bakan Göktaş, “Kadın kooperatifleri, faaliyet konularına göre Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürütüyor. Biz de bu alanda farkındalığın artırılması, kadın kooperatiflerinin tespit edilmesi için çalışıyoruz. yaşanan sorunlara çözüm üretmek, örneğin kadın kooperatiflerini geliştirmek, eğitim, danışmanlık, bilinçlendirme gibi alanlarda özel çalışmalar yürütüyoruz, ‘Kadının Kooperatifler Yoluyla Güçlenmesi’ kapsamında 12 ilde eğitim ihtiyaç analizi yaptık. Projesi’ Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle yürütülüyor.

Eğitimlerle kooperatiflerin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyoruz. Bunun için kooperatif üyelerinin teknik bilgi ve becerilerini uzman ve danışmanlar aracılığıyla geliştirmeyi hedefliyoruz.

“6 bin 500 kadına verilen IPARD yatırımlarının getirisi 26 milyar lira oldu”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) yürüttüğü Avrupa Birliği (AB) Destekli Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD) kapsamında 6 bin 500 kadına tarımsal işletme kurmaları için yaklaşık 13,1 milyar lira destek sağladıklarını kaydeden AB standartlarında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim İbrahim Yumaklı ise, “Verdiğimiz bu temelin yatırıma dönüşümü 26 milyar dolara ulaştı. Sağladığımız takviyenin yüzde 42’sini memnuniyetle belirtmek isterim. IPARD ile verilen destekler kadınlardan oluşuyor. Çünkü IPARD yatırımlarında pozitif ayrımcılık yapıyoruz. IPARD desteklerinden bireysel olarak değil kadın kooperatiflerimizin de yararlanabileceğini hatırlatmak isterim.”

“Yaklaşık 14.433, yaklaşık 1.5 milyon kooperatif ortağımıza hizmet veriyoruz”

Kadınların ekonomik hayata daha fazla dahil olması, üretimin, istihdamın ve ihracatın teşvik edilmesi için her türlü imkan ve desteği sağladıklarını belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kooperatiflerin desteklenmesi ve teşvik edilmesinin ülke kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını kaydetti. 433 ve yaklaşık 1,5 milyon kooperatif ortağımıza hizmet veriyoruz. Bugün ülkemiz genelinde kadın kooperatiflerimizin sayısı binin üzerinde.

Aşıldı. İnşallah önümüzdeki dönemde de kadın kooperatiflerinin sayısını artıracak teşvik ve tabanlarımızı sürdüreceğiz” dedi.

“Kooperatif takviyelerini artırdık”

Bolat, Kooperatifleri Destekleme Programı (KOOP-DES) ile ilgili şunları söyledi:

“Kooperatiflerimizin KOOP-DES’ten alabilecekleri desteğin üst sınırını makine ve teçhizat alımlarında 400 bin liraya, sergi ve fuar desteklerinde ise 60 bin liraya çıkardık ve bu tutarlarda yüzde 100’lük bir artış sağladık.” Kooperatiflerin işçi istihdam katkıları 1 işçi için 103 bin liradan 136 bin 824 liraya, 2 işçi için ise 206 bin liradan 273 bin 648 liraya çıkardık.” – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu