Sağlık

Taze ebegümeci nasıl tüketilir? Hibiskus faydaları nelerdir, hibiskus çayı nasıl demlenir?

İlkbahardan yaza geçişte yol kenarlarını süsleyen ebegümeci bitkisi astım, bronşit gibi birçok hastalıkta etkilidir. Bitki, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte sağlık amacıyla kullanılmaktadır.

Genellikle mor renkte görülen ancak pembe ve beyaz renklerde de görülen bu bitki hemen hemen her bölgede yetişebilmektedir. İşte ebegümeci hakkında merak edilenler!

MALLOW NEDİR?

Ebegümeci familyasına ait 1500 kadar türü bulunan ebegümecinin irili ufaklı yapraklı türleri bulunmakta olup renkleri de farklılık gösterebilmektedir. Çoğunlukla çay olarak tüketilen ebegümeci bitkisi aslında bir ebegümeci türüdür. İster kuru ister taze olarak tüketilebilir.

Ebegümecinin yaprakları, çiçekleri ve kökleri dahil her kısmı kullanılır. Yaprakları hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Ebegümeci yaprakları çiğ olarak salatalarda kullanıldığı gibi yemek ve çorbalarda pişirilerek de kullanılır. Pişirildiğinde bamyaya benzer bir mukus yapısı ortaya çıkar. Bu nedenle çorbalarda koyu kıvam vermesi açısından, bazen de yumurta yerine tercih edilebilir. Gelin bu kalp dostu ve hastalık fobisi olan bitkiyi yakından tanıyalım!

MILBERRY’NİN FAYDALARI

  • Solunum sistemi: Yapraklarından yapılan çay, bal veya limonla tüketildiğinde öksürük, balgam ve bronşit semptomlarının azalmasına yardımcı olur. Yardımcı olur.

  • Bağışıklık sistemi:Hibiskus yaprakları A, C ve K vitaminleri gibi bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan özelliğe sahip vitaminler açısından zengindir.

  • Sindirim sistemi: Ebegümeci otu lif oranı yüksek olduğundan sindirim sağlığını destekler. Ayrıca yapraklarından yapılan çay mide bulantısı ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.

  • Kalp sağlığı:Ebegümeci bitkisi, kalp sağlığına faydalı olan magnezyum ve potasyum gibi mineraller bakımından zengindir.

  • Antienflamatuvar:Ebegümeci yaprakları anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğundan eklem ağrısı, artrit ve diğer inflamatuar ağrılı durumların tedavisinde kullanılabilir.

  • Antioksidan: Hibiscus yaprakları antioksidan özelliğe sahiptir ve serbest radikallerin vücuda zarar vermesini engeller. Böylece başta kanser olmak üzere bazı önemli hastalıkların önlenmesinde oldukça etkilidir.

  • Rahatlatıcı: Hibiskus bitkisi, içerdiği uçucu yağ nedeniyle rahatlatıcı ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Böylece rahat uyumaya, stres ve kaygının azalmasına yardımcı olur.

SÜT ZARARLARI

Hibiscus bitkisinin bilinen bir zararı olmasa da her bitkide olduğu gibi dikkatli olmakta fayda var. Etkilerinin nasıl olacağını bilmediğiniz bitkilerle özellikle karıştırılarak tüketmemeye dikkat edin. Gün içerisinde 2 fincandan fazla çay tüketmekten kaçınmalısınız. Ayrıca antidepresan ilaçlarla etkileşime girebileceği için bu ilaçları kullanırken ebegümeci tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Başka ilaçlarla birlikte kullanılması halinde uzman bir hekime danışılmasında fayda vardır. Emziren ve hamile kadınlarda tüketimine ilişkin herhangi bir çalışma bulunmamakla birlikte, anne ve bebek sağlığı açısından uzman hekime danışılmadan tüketilmesi önerilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu